Virtualizatie voordelen

Gepost door Bart Van den Bossche 15-09-2014 0 Commentaren Cloudpack,

Virtualisatie technologie isoleert de server van de eigenlijk hardware door het toevoegen van een extra "virtualisatie laag", die de Hypervisor genoemd wordt. Een cmplete server met het server OS, de toepassingen en de data daarvan worden opgeslagen in een container. Deze containers bestaan uit server diks bestanden op niveau van de Hypervisor, die de eigenlijke inhoudt bewaart van alle virtuele schijven. Elke virtuele machine is geoptimaliseerd door middel van verschillende virtuele schijven, zoals systeemschijven, data schijven, database schijven, tijdelijke opslag, enz.

Uiteindelijk draagt virtualizatie er toe bij om de efficiëntie en de beschikbaarheid van rekencapaciteit en toepassingen in een organisatie te verhogen. In plaats van te steunen op het oude model: "1 server, 1 toepassing" dat leidt tot ondergebruikte capaciteit, zijn virtuele bronnen veel dynamischer intzetbaar en ontdaan van niet gebruikte overcapaciteit. (ConsonusTech). Bron: WikiPedia..

De onderliggende hardware kan onderhouden or opgewaardeerd zonder enige wijziging van de aanwezige virtuele machines.

 

Bijkomende voordelen van virtualisatie zijn dat er hiermee een meer geavanceeerde backup methode kan ingezet worden dan enkel maar databackup. We gebruiken een dubbele backup methode. Om er zorg voor te dragen dat de werkstromen zo veel mogelijk beschikbaar zijn gebruiken we replicatie technlogie tussen de verschillende hardware platformen lokaal en op afstand. Elke individuele wijziging op elke individuele virtuele server wordt onmiddellijk doorgekopieerd naar een standby hardware platform. Wanneer een compenent door een hardware fout onbeschikbaar wordt hoeven we enkel de standby machine op het replicatieplatform op te starten. Alles is onmiddellijk beschikbaar zonder enige extra instelling. Op die wijze kan verwerking gewoon hervatten op het standy platform met minimale of geen stilstand.

 

De tweede belangrijke backup is het maken van een snapshot van elke server elke 24u. De status van elke server wordt bijgehouden in een aparte container. Met deze bijkomend methode is er de mogelijkheid om terug in de tijd te gaan naar een eerder versie van de server (zowel van het systeem en/of van de data). Deze methode biedt bescherming tegen service problemen die door software veroorzaakt worden. Er kan teruggegaan worden naar een bepaald tijdstip in het verleden om een goed werkende situatie terug te plaatsen.

 

Een derde voordeel, misschien niet strikt backup gerelateerd, maar zeer belangrijk in upgrade testen. Met virtualisatie technologie kan een replica van een volledige machine geactiveerd worden, die enkel anders is wat betreft netwerk adres, terwijl de rest identiek is. Op deze replica kan elke upgrade of ingrijpende configuratie wijziging uitgetest worden vooraleer finaal in produktie te plaatsen.